Yapay zeka, bilim dünyasında devrim niteliğinde değişikliklere imza atarken, bazı bilim insanları 2050 yılına kadar Nobel Ödülü kazanabilecek bir “yapay zekalı bilim insanı” yaratma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Peki, yapay zeka Nobel Ödülü kazanabilir mi? Uzmanlar yanıtladı.
Yapay zeka teknolojisi bankacılıktan finansa, filmden gazeteciliğe kadar birçok sektörü dönüştürürken, bilim insanları 2050 yılına kadar Nobel Ödülü kazanabilecek bir “Yapay Zeka Bilim İnsanı” yaratma çalışmalarını sürdürüyor.
Japon bilim insanı Hiroaki Kitano, 2021 yılında “Nobel Turing Challenge” adlı bir öneri ile araştırmacıları, Nobel Ödülü kazanabilecek bir yapay zeka çalışması oluşturmaya davet etmişti.
Bazı bilim insanları bu hedef doğrultusunda yoğun çalışmalarını sürdürüyor.
Fransız haber ajansı AFP’nin görüşüne başvurduğu bilim insanları, yapay zekanın bilime nasıl yön verebileceğini değerlendirdi. Chalmers Üniversitesi’nden Ross King, şu anda yaklaşık 100 “robot bilim insanı” ürettiklerini söylerken, ekibiyle birlikte 2009 yılında “Robot bilim insanı Adem”i tanıttıklarını belirtti.
King, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Kendi başına yeni bilim keşfeden, özgün bilimsel fikirler üreten ve bunları test eden bir robot geliştirdik” dedi. Robot, otonom olarak hipotezler oluşturabiliyor ve bunları test etmek için deneyler tasarlayabiliyor.
King, “Adem” isimli robotun, mayanın iç işleyişini araştırarak bilinmeyen “gen fonksiyonlarını” keşfettiğini söyledi. Ardından “Eve” (Havva) adını verdikleri ikinci robot, sıtma ve diğer tropikal hastalıklara yönelik ilaç adaylarını incelemek üzere görevlendirildi.King, robot bilim insanlarının maliyetleri düşürdüğünü ve 7/24 çalışarak daha titiz kayıtlar tuttuğunu belirtti. Ancak, Nobel ödülüne layık olmaları için çok daha zeki ve büyük resmi anlayabilen sistemler geliştirmeleri gerektiğini de kabul etti.
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Doçenti Inga Strumke, bilim mesleğinin şimdilik güvenli olduğunu ancak yapay zekanın bilimin yürütülme biçimi üzerinde bir etkisi olacağının açık olduğunu ifade etti. Google DeepMind tarafından geliştirilen AlphaFold gibi yapay zeka modellerinin karmaşık hesaplamalar yaparak proteinlerin yapısını tahmin etmede kullanıldığını belirtti.Strumke, AlphaFold’un öngördüğü protein yapılarını “son derece yararlı” bulsa da, bu keşiflerin mikrobiyoloji hakkında fazla bilgi sunmadığını kaydetti.
Google DeepMind yöneticileri John Jumper ve CEO’su Demis Hassabis, 2023 yılında Lasker Ödülü’ne layık görüldü ve Clarivate analitik grubu tarafından 2024 Kimya Ödülü için öne çıkan adaylar arasında yer alıyorlar.
David Pendlebury, “Önümüzdeki on yıl içinde yapay zeka destekli Nobel Ödülleri göreceğiz” dedi.
Gündem Haberler